EFOP 1.3.9-17 pályázat beszámolója: Labdázzunk egy nap! 2018 – nagyrendezvény

Beszámoló

Labdázzunk egy nap! – sportnap
2018. június 23.

Délután 2 órakor gyülekezett a falu füves futballpályáján a falu apraja-nagyja.

Különböző sportversenyeken vehettek részt a csapatok (felnőttek, gyerekek egyaránt), akik főzőversenyen is indulhattak.
A tengózást mindenki ismerte, a csapatoknak egy-egy főt kellett küldeni a versenyre. Bójákkal jelölték ki a szervezők a rendelkezésre álló teret, háló választotta el a térfeleket egymástól.

A métajáték alapjait már előző alkalommal megismerték a gyerekek, most a szabályok pontosítására hívta fel a játékvezető a figyelmet. Ezt a játékot nagyon szeretik, hiszen csapatjáték és küzdelem egyaránt van benne. Mindig visszavágót követelnek, nehezen viselik el a vereséget.

A koordinációs ernyő segítségével több játékot lehetett kipróbálni. Egyszer labdát kellett adott útvonalon elvezetni, másszor a pattogó gumilabdát kellett minél tovább a levegőben tartani, majd színes kislabdák terelése volt a feladat.

A gyerekek a baseball labda kétféle dobását tanulhatták meg. Érdekes volt megtapasztalni a rövid és a hosszú dobás különböző technikáját, a labda elkapásának fortélyát. Meccset ugyan nem játszottunk, de sokáig dobáltuk egymásnak a labdákat.

Tollasozni is lehetett, több készlet tollasütő állt rendelkezésre, és felállítottuk a pályázaton nyert tollas-állványokat is.

A krikett alapjait is megismerhettük. A krikett-ütő használatán meglepődtek a gyerekek, bizony többször találtál el a földet és a füvet, mint a színes labdákat. Az meg már végképp nehézséget jelentett, hogy a labdával a kijelölt bábut is el kell találni.

Leginkább a labdarúgás iránt volt nagy az érdeklődés. Korcsoportok játszottak egymás ellen a műfüves pályán, a Bozsik-programban résztvevők ezzel megmutathatták tudásukat nemcsak a szülők, hanem a falu nyilvánossága előtt is.
A legnagyobb sikere a gyerek-szülő nagypályás focimeccsnek volt, ahol a sportszakkörre járó gyerekek küzdöttek a felnőttekkel. Eleinte a gyerekek vezettek, de aztán a felnőttek nem hagyták magukat, így 6:6-tal zárult a mérkőzés. Néhány anyuka férfiakat meghazudtoló lelkesedéssel és akarattal küzdött. A győztest 11-es rúgásokkal döntötték el. Az igazi szabályokkal ellentétben mindkét csapat minden tagja rúghatott 11-est, és a végeredmény ezek után is döntetlen lett. Ebbe mindkét csapat belenyugodott.

Az apróságok szórakoztatására két ugrálóvár is biztosította a sportolási lehetőséget. A nagyobbak számára mászófalat állítottak fel, a pályát övező erdő fái között pedig kötélpályán lehetett csúszni, egy másik helyszínen pedig a kifeszített kötelek között egyensúlyozhattak. Nyilazni is lehetett tapadófejes nyilakkal.
A legkisebbeket bohóc szórakoztatta, aki lufit hajtogatott nekik. A lufikardokkal próbálták kipukkasztani az óriás szappanbuborékokat.

A rendezvény végén nemcsak a főzőversenyen induló csapatok ételéből lehetett kóstolni, hanem elkészült két óriási kondérban a fali vacsorája. A vacsora alatti szórakozást fellépők biztosították, majd bál következett.

Labdázzunk egy nap! Beszámoló