EFOP – áprilisi programok

Áprilisban a pályázatban foglalt ütemterv alapján folytattuk a programok megvalósítását.

Rendszeres feladataink értelmében a szakköri foglalkozásokat heti/kétheti/havi rendszerességgel  megtartottuk.

Április 4-6-ig 6 fő pedagógus részt vett a  30 órás, A közösségi aktivitás erősítése c. továbbképzésen, a tanfolyamon záródolgozat írásával zárult.

Az alsós tanulók ismét bábszínházi előadáson vettek részt, a Mesebolt Bábszínház előadásában a Hazudós egér c. előadást láthatták.

Áprilisban két kétnapos túrát is tartottunk, mindkettőt a Bakonyban.

Tavaszi túra I.

2018. április 9-10-én 30 fő részvételével túrát szerveztünk a Bakonyban. A természetjárás szépségeivel ismertette meg az első kétnapos túrázókat Ivánkovics Ferenc túravezető. A városlődi Iglauer Parkban volt a szálláshelyünk, innen indultunk mindkét napon a bakonyi erdőbe. A túravezető a turistajelzések „kikérdezésével” és a térképolvasással színesítette a gyalogtúrákat. A második túrán részt vett Steierhoffer Erzsébet, a park munkatársa, akinek helyismerete hatalmas, megmutatta a „Szent László érmék” lelőhelyét, és beszélt az erdészek munkájáról. A magasleseken még messzebbre láttunk, felfedeztük Kab-hegyet, az adótoronnyal. A tavaszi erdő madárdaltól volt hangos, nagyobb vadakkal azonban nem találkoztunk.

Kilencedikén az érkezésünket követően madárgyűrűzési bemutatót tartott Mocsár Zoltán. Rövid interaktív ismertetést tartott a madárgyűrűzés fontosságáról, eszközeiről. A szálláshelyünk közelében kihelyezett madárfogó hálókban tizenhat madarat sikerült befogni, meggyűrűzni. A túrázók számára nagy élményt jelentett a madárfajták megismerése és gyűrűzése.

Tavaszi túra I

Tavaszi túra II.

Április 16-17-én 30 fő részvételével ismét túrát szerveztünk a Bakonyban. A kétnapos túra szervezője Ivánkovics Ferenc. A városlődi Iglauer Parkban volt megint a szálláshelyünk, ez volt a kiindulópontja a természetjárásunknak. A túravezető a turistajelzések segítségével és a térképolvasással vezette a gyalogtúrákat. A két túra témája a természetfotózás volt. Kértük a résztvevőket, hogy útközben készítsenek növényekről, rovarokról fotókat

Tizenhetedikén a Bakonyi Csillagászati Egyesület alelnöke, Veisz András és elnöke, Ivanics Ferenc tartottak interaktív csillagászati programot. Az estét egy meteoritos foglalkozással indították, ahol e kozmikus látogatókról, az Univerzum keletkezéséről és a fény természetéről is beszélgettek a gyerekekkel. A program során kézbe kerültek a kisebb-nagyobb meteoritok és az igazán népszerű, 3D nyomtatott égitest modellek is. Több gyermek is szelfizésbe kezdett az egyesület egyik nagyobb, közel 2 kg-os kőmeteoritjával, s a mikroszkópba tekintve meghökkenve konstatáltuk néhány meteorit-minta földöntúli szépségét.

A derült idő lehetővé tette a távcsöves bemutatót is. Így a Hold és a Vénusz mellett sok más érdekes objektumot is megszemléltünk. „A csillagos égbolt alatt együtt tűnődtünk el velük a világűr mélységein és az esetleges idegen civilizációk létezésén.”

Tavaszi túra II