EFOP 1.3.9-17. pályázat beszámolója: Sport és egészség nagyrendezvény

Beszámoló – Sport és egészség Gérce, 2019. 06.22.

A 250 főt mozgósító rendezvényen az egészségmegőrzés nagy hangsúllyal szerepelt. Az Első Vasi Praxisközösséggel összefogva szerveztük a nap programját.

A háziorvos vezetésével különféle szűrővizsgálatokon vehették részt a falu lakói az egészségbusz segítségével. Az általános adatfelvétel után vérnyomásmérés, vércukormérés, testtömegindex-mérés következett. Egy szerkezetre ráállva a számítógép kiszámolta az izomzatra, súlyfeleslegre vonatkozó adatokat. Többen nőgyógyászati vizsgálaton és tapintásos mellvizsgálaton is részt vettek. Dietetikus beszélt a helyes étkezésről, megelőző, felvilágosító előadás volt a mell önvizsgálatának módjáról és gyakoriságáról. Számítógép segítségével az érellátást is ellenőrizték.

A sportnap keretében különféle eszközöket béreltünk. A mászófal a nagyobbak ügyességét tette próbára, a kisebbek szórakoztatását ugrálóvár szolgálta. Sportmérkőzéseket szerveztek a programra jelentkezett focicsapatok között, amelyek az iskola testnevelőtanára vezetett. A lányok a padokon lelkesen szurkoltak osztálytársaiknak. A községben rendszeresen járnak hetente a lányok, asszonyok zumba-foglalkozásra, most rövid bemutatót tartottak, majd közös foglalkozásra invitáltál a jelenlévőket. A gyerekek sor- és ügyességi versenyeken mérhették össze tudásukat. A falubelieknek erős ember versenyt hirdettek.

A bérelt sátrak a későbbiekben jó szolgálatot tettek, hiszen eleredt az eső. Kísérő rendezvényként főzőversenyek szolgáltak, fellépő művészek is szórakoztatták a közönséget. Vállalkozók felajánlásából tombolát is húztak. A programot közös vacsora zárta, a hatalmas kondérban délután disznópörkölt főtt.

A program az egészségmegőrzésen kívül a szabadidő tartalmas eltöltésére is lehetőséget adott, és a közösség összetartozását is erősítette, hiszen volt lehetőség beszélgetésre, barátkozásra. Az iskola nevelőin kívül a falu elöljárói is részt vettek a programban.

Gerce_139_Beszamolo_Sport_es_egeszseg_nap_2019_06_22