EFOP 1.3.9.-17 pályázat beszámolja: A magyar sport napja Gérce – Vásárosmiske – nagyrendezvény

A magyar sport napja Gérce – Vásárosmiske 2019.06.07.

1875. május 6-án rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000-ben hozott határozata alapján ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját. Ennek jegyében rendeztük mi is az egész iskolaközösséget megmozgató sportprogramot.

Az eredeti elgondolásnak maximálisan megfelelt rendezvényünk, hiszen végig a szabadban tartózkodtunk. A program 10 órakor kezdődött. Gyalogtúrán vettünk részt, a két községet összekötő mezei úton jutottunk el Gércéről Vásárosmiskére. A kicsik nagyon elfáradtak a tikkasztó hőségben, de a leggyorsabbaknak is kb. 1 órán át tartott a 4-5 km-es túra.

A program a vásárosmiskei művelődési ház környékén zajlott, részben a művelődési ház udvarán, részben a sportpályán, részben a játszótér előtti téren. 8 foglalkozást találtunk ki, amelyen csapatokban rendeződtünk. A foglalkozásokat 30 perces fordulással, rövid szünetek közbeiktatásával terveztük. Az elsősegélynyújtás a balesetmentés legfontosabb gyakorlati elemeit tartalmazta. Zumbán zenés produkciót kellett táncolni a nagyon lelkes táncos leutánzásával. A lepedőlabdával végzett gyakorlatok a közösségi összetartozást segítik. Figyelni kell egymásra és a feladatra, fejlődik a koncentráció képességük és a szociális kompetenciájuk. A színes háromszögekből összevarrt, középen lyukas óriási sátorlapot közrefogták a részvevők, majd különféle labdás gyakorlatokat hajtottak végre.

A 3 pálya egy a cél ügyességi és közösségépítő elemeket egyaránt tartalmazott. A pontszerző játékot az amerikai foci leegyszerűsített szabályai alapján játszottuk. A részvevőket két csapatra osztottuk, akiknek az ellenséges csapat mögötti vonal mögé kellett bejuttatni a labdát. A vak vezető játékban érzékenyítés folyt. A bekötött szemű társat kellett biztonságosan végigvezetni az adott útvonalon. A kő-papír-olló játék a feladatok kiválasztását tette izgalmassá, hiszen nem biztos, hogy adott feladatot az tudta végrehajtani, aki abban a legügyesebb volt, vagy aki a legjobban szerette volna.

A sportprogram 4 óráig tartott, a lebonyolításban önkéntesek, szülők, gyerekek és megjelent lakosok is részt vettek, a falu vezetői is meglátogatták a rendezvényt. A résztvevők a rendezvény keretein belül Tündérkertben fát ültettek, hogy ez is emlékeztessen minket a pályázat sikerére. A rendezvényt megvendégelés zárta, egy közeli vendéglőből hozattunk ételt, amit jóízűen fogyasztottak el a résztvevők.
Gerce_139_Beszamolo_A_magyar_sport_napja_2019_06_07