Felsős kirándulás Budapesten: Hősök tere, Városliget, Szépművészeti Múzeum, Parlament, Duna-part

Az előzetes felkészülés után utaztunk Budapestre, hogy megnézzük a felújított Szépművészeti Múzeumot. Az egyeztetett időpont előtt a Városligetben mozgattuk meg izmainkat. A Hősök tere emlékművéről a nyolcadikosok meséltek, majd a Vajdahunyad várának mását tekintettük meg.
Múzeumpedagógiai foglalkozást is kértünk a Régi képtár alkotásainak elemzésére. Két csoportban jártuk körbe a kiállítási termeket. A szakértő múzeumpedagógusok interaktív módon hozták a román és gótikus oltárképek szimbolikáját, a festők ecsetkezelését, a mecénások szerepét. Véleményünket is kikérték az egyes kpekről. Sok időt töltöttünk el Salome Keresztelő Szent János fejével, Esterházy Madonna és Brugel életképei előtt.
Néhány „viccelődéssel” is megismertettek minket a vezetőink.
Amikor beléptünk a Román Csarnokba, igazán impozáns látvány tárult elénk. A román kori bazilikát idéző, lenyűgöző belső tér finoman aranyos, barnás, antik hatású, oszlopos terme igazi élményt kínált. A vaskos oszlopok fejezeteit a pécsi székesegyház oszlopfői inspirálták. Körben rendkívül gazdag festészeti dekoráció ragadta meg tekintetünket, Reissmann Károly Miksa és Glaser János festők munkái, amelyek 1903-ban és 1904-ben készültek. A falakat figurális ábrázolások, címertani elemek és gazdag ornamentika ékesíti. A figurális díszítésben a keresztény ikonográfia jelenik meg és magyar történelmi alakok elevenednek meg. A diadalívek falán magyar szentek, Szent István, Szent László, Szent Erzsébet és Szent Margit, a rövid oldalfalakon Mária és a Jó pásztor alakjában ábrázolt Jézus látható. A hosszanti falakon, a négyzetes oszlopok felett látható figurák vélhetően IV. Béla, Könyves Kálmán, Szécsi Dénes püspök és Ozorai Pipo. A padlózat szép, geometrikus mintázatát is finom ízléssel tervezték meg az alkotók.
A Szépművészeti Múzeum interaktív falán a műalkotásokról szerzett ismeretanyag „ellenőrzését” is megtettük, s közben gyönyörködtünk a csarnok szépségében, és fényképeket készítettünk.

Délután az Országház látogatása következett. A beléptető kapun átérve mindenki fülhallgatós szerkezetet kapott, így a 45 perces séta közben jól hallottuk az idegenvezető tájékoztatását. Körbejártuk a folyosókat, a gyönyörű lépcsőházat, az üléstermet, majd megtekintettük a kupolateremben a koronázási jelvényeket.

A Duna-parton sétálva az Országházat jártuk körbe, József Attila szobránál A Dunánál című verset mondtuk el. Tovább sétálva a holokauszt áldozataira emlékeztünk a cipő istallációnál.
Hazafelé az M1 autópálya mellett a Sasfészek Panzió és Étteremben sokféle leves, főétel, saláta és sütemény közül választhattunk a svédasztalos kínálatból.

A program az EFOP-pályázat keretéből valósult meg.