Beiratkozás a 2018/19. tanévre

címer

 

KÖZLEMÉNY

a tanköteles gyermekek 2018/2019-es tanévre

való általános iskolai beíratásáról

 

A Vas Megyei Kormányhivatal Sárvári Járási Hivatala a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 50. § (7) bekezdésében, valamint a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012.(VIII.31.) EMMI rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 22. § (1)-(2) bekezdéseiben foglalt hatáskörében eljárva – a területileg illetékes tankerületi központ véleményének kikérésével – az alábbiak szerint határozta meg a 2018/2019-es tanévben tanköteles korba lépő gyermekek általános iskolába történő beíratásának időpontját

2018. április 12. (csütörtök) 7.30 – 19.00 óra között

2018. április 13. (péntek) 7.30 – 18.00 óra között.

 

Az Nkt. 45. § (1)-(2) bekezdései értelmében Magyarországon – az Nkt.-ben meghatározottak szerint -minden gyermek köteles az intézményes nevelés-oktatásban részt venni, tankötelezettségét teljesíteni.

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik. A Rendelet 21. § (1) bekezdése értelmében a tankötelezettség megkezdésének feltétele a gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettségének megléte, annak igazolása. Az Nkt. 50. § (6) bekezdése értelmében az általános iskola köteles felvenni azt a tanköteles tanulót, aki életvitelszerűen az általános iskola körzetében lakik (kötelező felvételt biztosító iskola).

A Rendelet 22. § (2)-(4) bekezdései előírják, hogy az adott évben tanköteles korba lépő gyermeket a szülő április 1-je és április 30-a között – a járási hivatal által közleményben vagy hirdetményben közzétett időpontban – köteles beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára.

Amennyiben a választott iskola igazgatója a gyermek felvételét elutasító döntést hoz, a szülő a gyermekét a döntés jogerőre emelkedését követő öt napon belül köteles beíratni a kötelező felvételt biztosító iskola első évfolyamára.

A Rendelet 23. § (3) bekezdése értelmében az iskola igazgatója a gyermek felvételéről tanulói jogviszonyt létesítő vagy a kérelmet elutasító döntést hoz. A kérelemnek helyt adó döntést az iskola igazgatója írásban közli kiskorú tanuló esetén a szülővel. Az iskola igazgatója tanuló felvételének megtagadásáról határozat formájában dönt. Az iskola igazgatója a felvételi kérelem benyújtásával kapcsolatos ügyintézés, határidő-számítás során a köznevelés rendszerében hozott döntésekkel kapcsolatos szabályok alapján jár el.

Az Nkt. 37. § (1)-(3) bekezdéseiben foglaltak értelmében a nevelési-oktatási intézmény a gyermekkel, a tanulóval kapcsolatos döntéseit írásban közli a tanulóval, a szülővel. Az iskola felvételi kérelmet elutasító döntése ellen a szülő – a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutásától számított tizenöt napon belül – a tanuló érdekében eljárást indíthat. A jogorvoslati eljárást megindító kérelmet az iskola fenntartójának (Sárvári Tankerületi Központ) kell címezni, és az iskola igazgatójánál kell benyújtani. A tanulói jogviszony létesítésével kapcsolatban érdeksérelemre hivatkozással benyújtott kérelem tekintetében az iskola fenntartója jár el és hoz nyolc napon belül másodfokú döntést.

 

Sárvár, 2018. március 1.

Dr. Galántai György

járási hivatalvezető